Mobiel internet

Mobiel internet is met de huidige generatie aan smartphones bijna onmisbaar op je telefoon. Als je nog nooit een databundel hebt afgesloten dan kan het wel even lastig zijn. Je krijgt te maken met heel veel verschillende termen als het gaat om mobiel internet. Het is vooral veel uitzoeken wat je nu eigenlijk precies nodig hebt. Bij de meeste GSM abonnementen zit mobiel internet standaard inbegrepen. Maar wat houden de databundels eigenlijk precies in? Maar vooral is jouw databundel groot genoeg voor je huidige verbruik? We geven hier wat extra informatie over het gebruik van mobiel internet binnen je telefoon abonnement.

Mobiel internet wordt afgesloten op basis van databundels. Je kunt een databundel vaak vanaf 100 MB afsluiten tot maximaal 5 GB. Het is een beetje afhankelijk van de provider voor wat mogelijk is bij een databundel. Iedere keer dat je op het internet gaat met WhatsApp, Facebook, E-mails, Youtube of de krant verbruik je data. Dit wordt allemaal betaalt uit de databundel. Als je hier overheen gaat betaal je vaak extra. Het is dus belangrijk om even goed te kijken hoeveel je precies verbruikt. Om je een idee te geven hoeveel je nu werkelijk verbruikt hebben we een overzicht. De meeste berichten die via mobiel internet verstuurt worden gaan via WhatsApp. Als je een databundel afsluit van 500 MB dan kan je 16.666 berichten sturen. Dit zijn heel wat meer berichtjes dan je per sms voor dit geld kan sturen. Als je een mail wil sturen dan kan dit 100.000 keer. We hebben het hierbij wel over simpele tekst mails zonder bijlage. Mocht je ook het nieuws willen lezen dan kan je ongeveer 8333 berichten lezen op een website als nu.nl. De conclusie is dat de meeste gebruikers voldoende hebben aan 500 MB databundel.

Bij mobiel internet is er naast een databundel nog een belangrijk onderdeel. Het is belangrijk om van te voren te kijken wat er gebeurt als je over de databundel heengaat. Sommige providers berekenen veel geld bij iedere MB die je er overheen gaat. Gelukkig zijn er providers met een onbeperkt internet aanbieding. Dit betekend dat je alleen je databundel betaalt. Als je over de databundel heengaat dan wordt je snelheid van bijvoorbeeld 3G terug gebracht naar 64KB per seconde. Dit is net voldoende om simpele e-mails te sturen of te ontvangen en voor het sturen van WhatsApp. Je betaalt zo nooit teveel en je blijft bereikbaar.

Naast een databundel is er bij mobiel internet vaak de vraag wat het verschil is tussen 3G en 4G. 4G is sinds kort in Nederland mogelijk, maar nog niet op iedere smartphone. Voordat je 4G overweegt is het slim om te kijken welke toestellen de snelheid van 4G ondersteunen. Als jouw toestel dit niet ondersteunt dan is een duurder 4G mobiel internet abonnement zonde van je geld. Een 3G verbinding heeft een snelheid afhankelijk van je locatie. Als je een goed bereik hebt dan kan je mobiel internet met 10 MB per seconde laden. Met een slecht bereik kan de snelheid op 100 Kb per seconde liggen. De snelheid is vergelijkbaar met een lage snelheid ADSL internetkabel. De snelheid van een 4G mobiel internet bundel ligt een stuk hoger. Je behaalt hiermee minimaal 100 MB en maximaal 1000 MB per seconde. Daarnaast is het internet een stuk stabieler dan een 3G netwerk. De snelheid is vergelijkbaar met de snelste ADSL verbinding waarbij je snel films kan streamen en kijken. Mocht je de mogelijkheid en het budget voor 4G mobiel internet hebben dan moet je deze altijd pakken. Uiteraard moet je wel even kijken of je wel zoveel gebruik maakt van het internet. Als je weinig gebruik maakt van mobiel internet dan is het natuurlijk zonde van je geld.